Műtermi világítástechnika - tárgyfotó (online)

Professzionális szintű műtermi tárgyfotó világítási tanfolyam.
Készítette és vezeti Dékán István.

A tanfolyamot kétféleképpen lehet elvégezni. Egyéni és konzultációs formában.

Egyéni
Az egyéni tanulásnál végigkövetheted, elvégezheted az interaktív bemutatókat. Ennél a formánál nem tölthetsz fel saját képet, és nem tehetsz fel kérdéseket a tanárnak.
Az egyéni tanulás hozzájárulási díja alacsonyabb, mint a konzultációs tanfolyamé.
Hozzájárulási díj: 8.890 Ft (bruttó).

Konzultációs
A konzultációs formában a leckék elérésén felül képeket is tölthetsz fel az oldalra. Ezeket a tanár véleményezi.

A tanfolyam ideje alatt feltehetsz a tanárnak 10 kérdést e-mailben a témával kapcsolatban.
A konzultációs tanfolyam hozzájárulási díja magasabb, mint az egyéni tanulásé.
Hozzájárulási díj: 19.050 Ft (bruttó).

Az egyéni tanulás menet közben bármikor átváltható konzultációs formára. Ilyenkor csak a különbséget kell befizetni, a futamidő pedig meghosszabbodik.

Tanfolyam választó
Egyéni tanfolyam:
Konzultációs forma:

Hozzájárulás
Nettó 7000.-Ft
Bruttó 8890.-Ft
 

Mit tartalmaz?
A tanfolyam célja a műtermi tárgyfotózásnál alkalmazható világítások megismerése. Ezeket prospektusok, reklámfotók, stockfotók és más hasonló magas szintű feladatok elkészítésénél hasznosíthatjuk. A 20 rész (lecke) 188 képernyőoldalt, 21 interaktív felületet, 17 videóillusztrációt, és 6 teljes werkvideó filmet tartalmaz.


Tanfolyamunkon virtuális műteremben építhetsz fel professzionális világításokat!


Az első 8 rész a világítástechnika elméleti ismereteivel foglalkozik. Ez 137 képernyőoldalt tartalmaz 8 interaktív résszel, 7 animációval.
A következő 6 részben interaktív műteremben állíthatunk be világításokat. Ezek a részek 51 oldalon 12 interaktívan kezelhető felületet és 10 videóilluszrtrációt tartalmaznak. A videillusztrációk vagy tippeket adnak, vagy bemutatják a kialakított világítások tényleges elrendezéseit.
A következő 6 részben werkfilmeket tekinthetünk meg. Ezek részletesen bemutatják egy-egy jellegzetes tárgy bevilágítását, annak szempontjait, felépítését. Az optimális megoldás mellett láthatjuk a hibás világításokat is, megismerve a problémák okát. A bemutatott módszerek más hasonló tárgyaknál is alkalmazhatóak.


Virtuális fotóműterem
Az interaktív oldalak nagy része virtuális műterem. Ezeknél rákattintással lehet a fényforrásokat vagy a derítőlapokat elhelyezni, illetve elvenni. Közben a tárgy fotóján látható az előidézett fényváltozás. Egy kis werkfotón megfigyelhető a valós műterem a fényforrásokkal együtt. Így szemléletes módon, tényleges képet kapunk a lehetőségekről.

 

Időzítés, megtekintések

A tanfolyam anyagához a jelentkezés aktiválásától számítva 40 napig férsz hozzá. Ez alatt az idő alatt van lehetőség a konzultációkra és a kérdésekre is. Minden lecke 4 alkalommal nyitható meg.


Feladatok, konzultációk

A konzultációs tanfolyam során 5 feladatot lehet egyénileg megoldani otthon. Az így készült képeket feltöltheted a weboldalra. Ezeket a megoldásokat a tanár kiértékeli. Ezen kívül 5 külön kérdést is feltehetsz a tanfolyam vezetőjének a bemutatott témákkal kapcsolatban. Ezekre írásban kapsz választ.

 

1. A  tárgyfotózás szakmai követelményei 1. A tárgyfotózás szakmai követelményei

A professzionális tárgyfényképezés szakmai követelményei, a tárgyak beállításának szempontjai, a használható objektívek, gépek, egyéb eszközök, kellékek.
Tartalma: 20 oldal

2. A fotóműtermi vlilágítás 2. A fotóműtermi vlilágítás

A fotóműtermi világítás általános ismeretei. Az expozíció professzionális megközelítése, a fényérték, a középtónus a kontraszt és a tónusátfogás fogalma. A legfontosabb fények funkciói. A lecke egy interaktív illusztrációt is tartalmaz. Ebben egy csendéletet lehet megvilágítani különböző irányokból.
Tartalma: 14 oldal, 4 interaktív felület

3. Eszközök 3. Eszközök

Fotóműtermi fényforrások. Lámpa vagy vakustúdió? Derítőlapok, reflexfelületek. A műtermi vaku részei, tulajdonságai. Fényszabályozás, szinkronizálás. Javasolt összeállítások különböző feladatokhoz.

Tartalma: 19 oldal

 

4. Fényformálók 4. Fényformálók

Bemutatjuk a műtermi vakustúdió különböző fényformálóit és ezek jellegzetes világításait egy tárgyöszeállításon. Egy interaktív oldalon szabadon cserélgethetjük a fényformálókat. Így jól megfigyelhetők a fényhatások különbségei.
Tartalma: 24 oldal, 1 videó, 1 interaktív felület

5. virtuális műterem: alapvilágítások   5. virtuális műterem: alapvilágítások

Virtuális fotóműteremben próbálhatjuk ki egy csendélet világításának variációit. Ehhez háromféle fényforrást és két derítőlapot használhatunk. A fényforrással három pozícióból világíthatunk. Elhelyezhetjük vagy elvehetjük a derítőlapokat. A csendéleten ennek megfelelően változnak a fények. Így jól megfigyelhető a fényforrás helyzetének, a fényformálók különbségeinek és a derítőlapok hatása a tárgy világítására.
Tartalma: 5 oldal. 3 összetett interaktív virtuális műtermi felület

6. A fénymérés gyakorlata 6. A fénymérés gyakorlata

Kézi fénymérők felépítése, funkciói. Beeső és visszavert fények mérése. A középszürke lap használata. A zónarendszer. Fényképezőgépünk dinamika átfogásának bevizsgálása. Az expozíció korrigálásának módja különböző világosságú tárgyaknál. A fénytervezés alapjai, a fénykontraszt.
Tartalma: 24 oldal

7. Fénymérők funkciói 7. Fénymérők funkciói

A kézi fénymérők funkciói, szolgáltatásai. Sík- és gömbdiffúzor. Tárgymérés, kontrasztmérés, fényelemzés, kameraprofilok, dinamika átfogás figyelembevétele
Tartalma: 18 oldal, 3 animáció

8. Fénytervezés 8. Fénytervezés

Hogyan alakíthatjuk tudatosan a fények arányait? A tárgy különböző részeinek szelektív fénymérése, és ennek megfelelően a fényarányok és az expozíció összehangolása.
Tartalma: 13 oldal, 3 animáció

9. Gyakorlat: faszobor 9. Gyakorlat: faszobor

Virtuális fotóműterem.
Egy fafaragás fényeinek interaktív beállítása. Először bemutatunk néhány előnytelen világítást. Utána rákattintással elhelyezhetünk szokásos alapvilágításokat (fényforrás, derítőlap). Végül egy interaktív felületen felépíthetjük az ideális világítást. Egy videón tippet láthatunk a nehezen bevilágítható, rejtett helyekkel kapcsolatban.
Tartalma: 16 oldal, 4 interaktív felület, 2 videó

10. Gyakorlat: cserépedény 10. Gyakorlat: cserépedény

Virtuális fotóműterem.
Egy hengeres formájú cserépedény interaktív bevilágítása. Nehezíti a feladatot, hogy a felületén egy bekarcolt rajzolat is található, aminek jól láthatóan meg kell jelennie.
Tartalma: 6 oldal, 2 interaktív felület, 1 videó

11. Gyakorlat: szalmakalap 11. Gyakorlat: szalmakalap

Virtuális fotóműterem.
Strukturált felületű kalap anyagszerű megvilágítása. A felületen kívül a formát is érzékletesen kell megjeleníteni.
Tartalma: 4 oldal, 1 interaktív felület, 1 videó

12. Gyakorlat: pezsgősüveg 12. Gyakorlat: pezsgősüveg

Virtuális fotóműterem.
Pezsgősüveg bevilágítása különös tekintettel az ilyen jellegű feladatok speciális szakmai szempontjaira.
Tartalma: 7 oldal, 2 interaktív felület, 1 videó

13. Gyakorlat: videokamera 13. Gyakorlat: videokamera

Virtuális fotóműterem.
Fekete színű kamera anyagszerű, hangulatos megvilágítása sötét környezetben. A módszer és a szempontok minden hasonló kialakítású műszaki cikknél érvényesek. Egyes részekhez speciális műfogások is szükségesek, ezeket három videó mutatja be.
Tartalma: 11 oldal, 2 interaktív felület, 4 videó

14. Gyakorlat: Gilette 14. Gyakorlat: Gilette

Virtuális fotóműterem.
Borotválkozó készlet bevilágítása. A tárgy jellegzetessége, hogy hengeres formájú és fényes felületű. Megismerhetjük azt a speciális módszert, amivel az ilyen motívumok világítását meg lehet oldani.
Tartalma: 7 oldal, 1 interaktív felület, 1 videó

15. Videó: üvegóra 15. Videó: üvegóra

Antik jellegű asztali óra ideális bevilágítása Anyaga üveg és öntött fém. Látszani kell a fém rész mintázatának, az üveg anyagának és a számlapnak. A feladat két fényforrással és két derítőlappal megoldható.
Hossza: 4 perc 25 mp

16.  Videó: habostorta (ingyenes) 16. Videó: habostorta

Videó
Tejszínhabos torta fotózása gyertyával. A motívum speciális szempontjai a tejszínhab anyagszerűsége, a gyertya lángjának megjelenítése és a látvány otthonos hangulata. A téma egyedi expozíciós technikát igényel.
Hossza: 7 perc 20 mp

17. Videó: kölnisüveg 17. Videó: kölnisüveg

Átlátszó kölnisüveg fényképezése sötét háttér előtt. A kölni világos színét speciális szakmai fogással lehet megjeleníteni. Ez minden hasonló átlátszó tárgynál használható.
Hossza: 5 perc

18. Videó: olló 18. Videó: olló

Fémből és műanyagból készült konyhai olló világítása. Szempontok az anyagszerű fémfelület visszaadása és a forma érzékletes megjelenítése. Meg kell oldani a sötét körvonalú tárgy elválasztását a sötét háttértől.
Hossza: 10 perc

19. Videó: fekete cipő 19. Videó: fekete cipő

Női csizma tárgyfotója. Sötét színű, anyaga műbőr, formai kialakítása gyűrött. Van rajta egy fénylő fémcsat. A világításnak ki kell hoznia a cipő anyagát és formáját. A fémcsatnak nem szabad erősen becsillannia. A sötét tárgynak el kell válnia a háttértől.
Hossza: 5 perc 30 mp

20. Videó: aranyóra 20. Videó: aranyóra

Fénylő felületű arany karóra megvilágítása. A bemutatott módszer minden aranytárgy esetében használható. Itt még nehezíti a feladatot, hogy az üveg alatt elhelyezkedő számlapnak is jól kell látszania. Az óra körüli fényudvart is a fotóműteremben alakítottuk ki.
Hossza: 11 perc

Ráadás videó: Derítőlapok, paravánok Ráadás videó: Derítőlapok, paravánok

Derítólapok, paravánok (7 perc)Monitorkalibrációs segédábra