Fényképezőgépek külső részei 2. 

 

Üzemmód tárcsa (Mode Dial)

Ezt sokszor főtárcsának (Main Dial) is nevezik. Ezzel állítható be a gép expozíciós üzemmódja. A tükörreflexes gépeknél a leggyakoribb üzemmódok a következők:
- teljesen automata (AUTO)
- programautomata (P)
- rekesz előválasztás (A, Av)
- záridő előválasztás (S, Tv)
- manuális beállítás (M)
- témaprogramok, pl.: portré, tájkép, közelkép, sport, éjszakai portré, stb…

 
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_Main.jpg
 
Többfunkciós vezérlő

Legtöbb digitális fényképezőgép hátfalán találunk egy jellegzetes billenőtárcsát, vagy ennek megfelelő gombokat, esetleg yojstick-ot . Ez rendszerint négy irányban billenthető el. Általában a közepén egy nyomógomb is van a beállítások jóváhagyásához. A tárcsa segítségével navigálhatunk a menüben vagy léptethetjük a visszajátszott képeket. Esetleg az egyes gombokra konkrét funkciók is ki vannak osztva. Ezért hívhajuk ezt többfunkciós vezérlőnek.

Visszajátszás

A képek visszajátszását aktiválja. Legtöbb fényképezőgépnél a kioldógomb megérintésére a lejátszás automatikusan felvételi üzemmódra vált át.

Menügomb

Ez a gomb arra szolgál, hogy a monitoron megjelenítsük a menüt. A beállítások elvégzése után rendszerint ezt a gombot kell megnyomni a menüből való kilépéshez is.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_13.jpg

Törlés

Visszajátszás üzemmódban lehetőség van a felesleges képek törlésére, azaz eltávolítására az adathordozóról. Az erre szolgáló gombot általában egy kis szemeteskuka-ikonnal jelölik meg.

Expozíció rögzítő (Auto Exposure Lock – AE-L)

A gomb megnyomásakor az expozíciós értékek (érzékenység, rekesz, záridő) rögzítődnek. Ezek nem állítódnak el, amíg a gombot el nem engedjük. Így, a téma világosságának változása nem befolyásolja az expozíciót.

Autofókusz rögzítő (Auto Focus Lock – AF-L)
Élesség rögzítődik abban a távolságban, ahova a megnyomáskor a rendszer beállította. Így az élesség nem állítódik el, ha az AF mezőt elmozdítjuk a fő témáról. 


Vakugomb
Ez a gomb hozza működésbe a beépített villanót. Legtöbbször ezzel lehet aktiválni a vaku üzemmódok kiválasztását is. Egyes gépeknél a vakus expozíció korrekció beállításához is lehet használni.

 
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_del.jpg

Fehéregyensúly (White balance, WB)
Ezzel a gombbal közvetlenül elérhető a fehéregyensúly beállításának menüje. Visszajátszás módban esetleg más funkciója van.

Q, gyorsmenü (Quick menu)
Ezzel a gombbal megjeleníthető a monitoron a gyorsmenű. Ez egy könnyen kezelhető leegyszerűsített menü. Itt egy képernyőn, görgetés nélkül elérhetők a legfontosabb működési és beállítási paraméterek.

Lv - élőkép (LiveView)
A fényképezőgépet élőképes üzemmódba kapcsolja. Élőképnél a fényképezés előtt a tükörreflexes kereső helyett a hátsó LCD monitoron szemlélhetjük a képet.

Videó
A videofelvételi üzemmód aktiválására szolgáló gomb, kar vagy tárcsa. Sok gépnél ez csak egyszerűen egy gomb, amelynek lenyomására elindul, illetve megáll a videofelvétel.


_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_14.jpg


Fénymérési mód
Ez a gomb aktiválja a fénymérési mód kiválasztásának képernyőjét. Itt azt lehet beállítani, hogy a fénymérő a képfelületnek melyik részét, milyen mértékben vegye figyelembe.

Képstabilizátor
A képstabilizátor csökkenti az exponálás közben, a kéz remegéséből adódó bemozdulás veszélyét. Erre főként a viszonylag hosszú záridőknél van szükség. Az objektívben (vagy a gépvázban) lévő optikai képstabilizátor kikapcsolható. Rövid megvilágítási időnél előnyösebb a stabilizátort kikapcsolni.

Sorozatkép, önkioldó
A gép az egyeskép üzemmódról átkapcsolható a sorozatkép üzemmódra. Sokszor ugyanezzel a gombbal lehet az önkioldót is bekapcsolni.

 

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_16.jpg

Nagyítás
Visszajátszáskor a kép egy részletének kinagyítására szolgál. Így jobban ellenőrizhető a kép élessége, minősége.

Kicsinyítés
Ezzel lehet visszakicsinyíteni a kinagyított képet. Ha a kép nincs kinagyítva, akkor ezzel a gombbal többképes visszajátszási üzemmódra lehet kapcsolni.   

Info 
Ezzel állítható be, hogy milyen információk jelenjenek meg a monitoron. Felvételkor az aktuális beállításokat, lejátszáskor a kép adatait tekinthetjük meg.

Display
A megjelenített információknak felvételi és visszajátszási üzemmódban is több variációja lehetséges. A monitor kikapcsolását, illetve a megjelenítési módok variálását teszi lehetővé a Display gomb.


Expozíció korrekció

Ezzel a gombbal aktiválható az expozíció-korrekció beállítása. A korrekcióval lehet a képet világosabbra vagy sötétebbre állítani annál, mint amilyenre az automatika venné.  

 
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_info.jpg

Fn
Funkciógomb. Sok gépen vannak olyan gombok, amelyeknek a funkcióját a menüben lehet beállítani. Így a fotós megszabhatja, hogy az adott gomb mire szolgáljon.

 
AF/M
Az atomatikus élességállítás (AF) be és kikapcsolására szolgál. Kikapcsolva a gép nem állít élességet, így az nem mozdul el a kézzel beállított helyzetből. A kikapcsolt állapotot manuális beállításnak hívjuk. Ennek a jele az M betű.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_AF-MF.jpg

AF segédfény
Gyenge fényben vagy sötétben nem tud működni a gépek automatikus élességállító rendszere. Ezért legtöbb gépbe autofókusz-segédfényt kibocsátó fényforrást is építenek. Ennek a fénye 3-5 méter távolságig lehetővé teszi az élesség beállítását. Egyes típusoknál a AF segédfény a rendszervakuba is beépítik.

 
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_AF-seged.jpg

 


Alapvető tartozékok

Áramforrás
Az áramforrás biztosítja a gépek működéséhez szükséges energiát. Leggyakrabban tölthető akkumulátorokat használunk, de egyes gépekbe elemek is helyezhetők. Általában része a gépek alapcsomagjának.

Töltő
Az akkumulátor feltöltésére szolgál. Része a gépek alapcsomagjának.

Adathordozó
A fényképek digitális adatait legtöbb fényképezőgép kivehető adathordozókra, memóriakártyákra rögzíti. Ez nem része a gépek csomagjának, külön kell megvásárolni.  

_Tartozékok

 


 

Tipp
Az alapvető tartozékokra, tehát a memóriakártyára és az akkumulátorra  feltétlenül szükség van a fényképezéshez. A memóriakártyából mindenképpen érdemes többet is beszerezni, és magunkkal vinni. Akkor is, ha a gépben lévő kártya elég nagy kapacitásúnak tűnik a tervezett képek mennyiségéhez. Ne kerüljünk bajba, ha mégis betelik. Másrészt az adathordozó meghibásodhat. Ezért biztonsági célból is fontos a tartalék kártya.
Ha hosszabb útra megyünk, vagy sok képet tervezünk, megnyugtató lehet egy tartalék akkumulátor is. Lényeges, hogy a fotózás előtt töröljük le a kártyákat és töltsük fel az akkumulátorokat.   A tanfolyam címoldala       < Előző     Következő >.


Monitorkalibrációs segédábra