Fényképezőgépek külső részei 1. 

Tananyagunk elsősorban a cserélhető objektíves fényképezőgépet használóknak szól. Ezek a fényképezők sokoldalúak, sokféle célra használhatóak, és képminőségük is megbízható. Éppúgy megfelelnek alkotó fotóamatőröknek, mint munkára, hivatásos fotográfusoknak.
Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a felszerelésünkben rejlő lehetőségeket, jól kell ismernünk azt.

Vannak cserélhető objektíves és a nem cserélhető, más szóval fix objektíves fényképezőgépek. Az első csoportban az eszközök széles skáláját találjuk a belépő szintű hobbikameráktól a hivatásos fotósok drága eszközeiig. A fix objektívesek csoportjába a kompakt gépek és az úgynevezett bridge kamerák tartoznak. Ezek is nagyon sokfélék lehetnek.


Kompakt-Bridge
 

Cserélhető objektíves fényképezőgépek
Nagyon sokféle fényképezőgép van, és ezek többféleképpen is csoportosíthatók. Az objektív a fényképezőgép szeme, sok szempontból meghatározó része. Talán a legalapvetőbb felosztási lehetőség is ezzel kapcsolatos.

A cserélhető objektíves gépek is három nagy csoportra oszthatók. Ezek:

- tükörreflexes (DSLR)

- áteresztő tükrös (SLT)

- tükör nélküli (MILC, DILC)

 

A tükörreflexes rendszer (Digital Single Lens Reflex, DSLR) alapvető jellegzetessége a tükörreflexes optikai kereső. Alaphelyzetben az objektív mögött egy 45 fokban elhelyezkedő tükör van. Ez az objektív által rajzolt képet a felette lévő, vízszintes mattüvegre vetíti. Ezen ugyanaz a kép alakul ki, ami az exponáláskor a szenzoron. A kioldógomb megnyomásakor a tükör felcsapódik és így az objektíven áthaladó fény a szenzorra juthat. A fény útjában, a tükör mögött még egy zárszerkezet is van, zárt helyzetben. Ennek a nyitása és csukódása jelenti az exponálást. Ez szabályozza a szenzorra jutó fényt. Az exponálás után, a tükör visszatér az alaphelyzetbe.  
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_DSLR.png

 

Áteresztő tükrös (Translucent) fényképezőgépeket e sorok írásakor egyedül a Sony cég készít. Külsőre ezek azonosan néznek ki a tükörreflexesekkel. Az objektív mögött itt is találunk egy tükröt. Ez azonban fixen beépített, nem csapódik fel az exponálásnál. A tükör szerepe annyi, hogy az objektíven átjött fény egy részét, kb. 25-30 százalékát a felette elhelyezett élességérzékelő AF rendszerre vetíti. Ez kizárólag az élesség automatikus beállításához szükséges. A tükör mögött lévő szenzor élőképes módban folyamatosan működik, és a képet elektronikus keresőben ellenőrizhetjük. Ennek a rendszernek számos előnye van a hagyományos tükörreflexes megoldáshoz képest.
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_SLT.png

 

A cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépekben már egyáltalán nincs tükör. Ennek a rendszernek angol neve Mirrorless Interchancable Lens Camera (MILC vagy DILC). Magyarul nevezik tükör nélküli rendszerkamerának is. Ebben a kifejezésben a "rendszer" utal a cserélhető objektívre. Használat közben az objektív folyamatosan a szenzorra vetíti a képet. A kép ellenőrzéséhez vagy a gépen lévő monitort vagy elektronikus keresőt használhatunk. Az ilyen gépek jellemzően kisebbek, mint a tükörreflexes társaik. Sokszor inkább kompakt kamerákhoz hasonlítanak. 

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/03_MILC.png

 A működés módja, a lehetőségek és a gépek kezelése mindhárom cserélhető objektíves rendszernél hasonló. Ezért leírásainkban főként a DSLR gépek példájára hivatkozunk.A DSLR fényképezőgépek főbb részei

Ebben a részben áttekintjük a DSLR fényképezőgépek főbb részeit és kezelőegységeit. Az egyes részek funkcióját és működését később részletesen is bemutatjuk.

_


Objektív
Az objektív rajzolja a téma képét a mögötte lévő fényérzékeny szenzorra. Az objektív látószögétől függ, hogy egy adott helyről mennyit látunk a témából. Az objektív tulajdonságai nagymértékben megszabják a kép jellegét, minőségét. Az objektívvel történik az élességállítás és ebben foglal helyet a rekesznyílást szabályzó szerkezet.

Kereső

A keresőbe pillantva megkereshetjük a témát, és beállíthatjuk, hogy mi kerüljön a képre. Legtöbb fényképezőgépbe optikai vagy elektronikus keresőt építenek.

Monitor

A digitális fényképezőgépek hátlapján általában egy kis képernyőt találunk. A fényképezés után a monitoron játszhatóak vissza a rögzített képek. A gép működésének beállítására szolgáló menüt is ezen lehet megjeleníteni. Élőkép üzemmódban vagy videofelvétel készítésénél a monitor keresőként szolgál. A monitor nincs mindig fixen beépítve a gép hátfalába. Egyes típusoknál kihajtható vagy kifordítható.

_

Státuszmonitor

Számos fényképezőgépen egy betűk, számok és piktogramok megjelenítésére alkalmas kijelzőt is találunk (státuszmonitor). Ez a gép felső vagy hátsó részén helyezkedik el. Ez a kijelző akkor is tájékoztat a gép legfontosabb beállításairól, ha a monitort kikapcsoltuk, vagy keresőként használjuk.

-


Belső vaku

Gyenge fényben, sötétben csak villanófény segítségével lehet fényképezni. Ezért legtöbb fényképezőgépbe beépítenek egy kis teljesítményű vakukészüléket. Ennek működése automatikus, illetve be lehet állítani többféle üzemmódokra.

_
 

Vakupapucs

Itt lehet elhelyezni a gépekhez gyártott villanókészülékeket, a randszervakut. A vakupapucson lévő érintkezőkön keresztül a gép elvillanja és vezérli is az arra alkalmas villanókat.

Csatlakozók

A fényképezőgépeken különböző csatlakozók is találhatóak. A rögzített képeknek a számítógépbe való áttöltését szolgálja a digitális csatlakozás (USB, FireWire).

Arra, hogy a képeket vagy a mozgóképfelvételeket televízión is visszanézhessük, külön csatlakozó szolgál (A/V, HMDI). A tápfeszültség bemenet (DC IN) lehetővé teszi, hogy hálózati áramról üzemeltessük a gépet. Legtöbb gépen vezetékes távkioldóhoz is van csatlakozó.
Egyes gépek vezeték nélkül is tudnak adatokat cserélni a számítógéppel vagy más eszközökkel (pl. a mobiltelefonnal). Ez főként rádióhullámokkal valósul meg. Erre szolgál a Bluetooth és a WiFi szabvány. 

_

 A tanfolyam címoldala      <Előző      Következő>.


Monitorkalibrációs segédábra