A fényképezőgép legfontosabb belső részei

DSLR


Váz

A fényképezőgép váza adja a mechanikus tartást, stabilitást. Az egyszerűbb gépeknél ez műanyagból, az igényesebb konstrukcióknál könnyű és erős fémötvözetből készül. A váz minősége erősen befolyásolja a gép tartósságát, mechanikus hatásokkal szembeni ellenállását.

 Body


A professzionális gépek váza titánium ötvözet. Ez olyan erős, hogy kibírja egy felnőtt ember súlyát is. Persze csak a váz. Az összeszerelt gép külső burkolata nem mindig ilyen erős. Ha azonban a gép odaütődik valamilyen kemény dologhoz, vagy leejtjük, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen erős vázba szerelték.  

Objektív
Az objektívek nemcsak a képrajzoláshoz szükséges lencséket, optikai elemeket tartalmazzák. Az objektívekben van a rekesz-szerkezet, az élességállító motor vagy mechanizmus és általában valamilyen elektronikus részegység (CPU) is. Ez figyeli az objektív különböző részeinek működését és az adatokat továbbítja a gépváznak. Az objektív és a gép többi része együttműködik. Például a villanófény automatikus adagolása annak a távolságnak megfelelően történik, amelyikre az objektív a élességet beállította.

 

 _


Szenzor

A szenzor (CCD, CMOS) a fényképezőgép retinája. Erre rajzolja ki a gép objektívje a téma képét. Elemi fényérzékelő cellák sokaságából áll. A fény, erősségével arányos nagyságú elektromos töltést hoz létre az egyes cellákban. Ezt a töltést olvassa ki egy áramkör. Így lesz az optikai képből elektronikus jel. A szenzoron lévő cellák száma, a felbontás, hatással van a kiolvasott kép nagyíthatóságára. A szenzor felbontása és egyéb fizikai tulajdonságai nagymértékben befolyásolják a kép minőségét.   

_

Áramköri lap
A digitális fényképezőgépekben egy kisméretű, speciális számítógép dolgozik. Ez készít a szenzorból kiolvasott jelből digitális képállományt. Ezen kívül elvégzi a gép vezérlését, a fényméréstől, az expozíció és az élesség beállításán keresztül az adatoknak a memóriakártyára való felírásáig. A beállító tárcsák és gombok figyelésével fogadja és feldolgozza a felhasználó utasításait. A fényképezőgép mikroszámítógépe egy vagy több áramköri lapon helyezkedik el. Működését egy speciális program, a firmvare vezérli.  

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/02_aramkor.jpg

 

Tükörreflexes kereső
A keresőbe pillantva megkereshetjük a témát, és beállíthatjuk, hogy mi kerüljön a képre. Legtöbb fényképezőgépen vagy tükörreflexes vagy elektronikus keresőt találunk.

Az optikai keresők jellegzetessége, hogy a motívumot valamilyen optikai rendszeren keresztül látjuk. A legelterjedtebb a tükörreflexes kereső. Ebben tükör, mattüveg, prizma és lencsék alkotják a keresőrendszert. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az objektív által kirajzolt képet nézzük.

_ag

 

Tükör
Az exponálás előtt és után az optikai tengelyhez képest 45 fokban helyezkedik el. Így az objektív fényáramát a mattüvegre vetíti. Itt alakul ki az a kép, amit a keresőben látunk, és ami az exponáláskor a szenzoron is megjelenik.

 

Mattüveg 

A mattüvegen alakul ki az objektív által kirajzolt kép. Ezt látjuk a keresőbe nézve. A mattüveg optikai tulajdonságai befolyásolják a kereső képének világosságát, láthatóságát. Egyes mattüvegeken különböző jeleket, segédvonalakat is elhelyeznek. Különböző feladatokhoz más-más kialakítású mattüveg az ideális. Ezért egyes gépeknél a mattüveg cserélhető. A mattüvegen a valósághoz képest oldalfordított kép alakul ki.

 

Pentaprizma (pentatükör)
A pentaprizma a mattüveg felett elhelyezkedő optikai eszköz. Ennek belső felületein a mattüveg képe tükröződik. A pentaprizma lehetővé teszi, hogy hátulról belenézve oldalhelyesen (nem fordítottan) lássuk a képet. A pentatükör azonos funkciójú, de olcsóbban gyártható optikai részegység. Egyes gépekben ezt használják a pentaprizma helyett. Hátránya a rosszabb fényhasznosítás.

_a


Okullár
Lencsékből álló optikai elem. Ebbe nézünk bele, ezen keresztül látjuk a pentaprizma felületein tükröződő képet. Az okullárban legtöbbször van egy olyan lencsetag, amelynek elmozdításával a szemünk esetleges éleslátási hibáját kompenzálhatjuk. Ez a dioptria korrekció. 

Elektronikus kereső
Az elektronikus keresőbe nézve egy kis színes monitort látunk. Ezen a szenzor által érzékelt élőkép jelenik meg valós időben. Az elektronikus kereső előnye, hogy képe rossz fényviszonyok között is világos, és hogy különböző információk jeleníthetők meg rajta. Például a gép beállításai, az expozíciós adatok vagy a hisztogram.

_a


AF szenzor

Az automatikus élességállítás vezérléséhez szükséges érzékelő. Erre a segédtükörből jut a fény. Érzékeli a kép élességét és adatokat szolgáltat az autofókusz rendszernek az élesség beállításához. Az élességet az objektívben vagy a gépvázban elhelyezett motor állítja be.

 
_adg


Zárszerkezet

A zárszerkezet feladata, hogy az exponálás előtt és után elzárja a szenzort a fénytől. Amikor megnyomjuk a kioldógombot a zár kinyílik és az előre beállított ideig a fényt a szenzorra engedi, utána becsukódik. A cserélhető objektíves fényképezőgépekbe redőnyzárat építenek. A legtöbb tükör nélküli cserélhető objektíves feényképezőgépben is ilyen zárszerkezetet találunk. Ennek műküdéséről a következő fejezetben lesz szó.

 
_ad

A tükörreflexes fényképezőg exponálása
Ha a kioldógombot félig lenyomjuk, beindul a fénymérés és az automatikus élességállítás. Ha teljesen lenyomjuk, akkor megtörténik az exponálás.

Ez a tükörreflexes gépeknél a következő műveletekből áll:

1. bezáródik a rekesz

2. felcsapódik a tükör

3. lefut az első redőny

4. lefut a második redőny

5. a tükör és a rekesz visszatér a kiinduló helyzetbe.


Az exponálás sémája (1 perc, néma)

 Tipp

A gépet óvni kell a nedvességtől, a portól, a szerves oldószerektől és azok kipárolgásától. Természetesen a rázkódástól és a mechanikus hatásoktól is. Különösen a koccanás és ütődés okozhat komoly sérüléseket. Ezért egy megfelelő táska vagy tok is az alapfelszereléshez tartozik. Fontos védelmi funkciója van a nyakpántnak, és az objektívre helyezhető napellenzőnek is.A tanfolyam címoldala       < Előző      Következő > .


Monitorkalibrációs segédábra