Záridő

A cserélhető objektíves fényképezőgépben a szenzor előtt általában egy zárszerkezet is van.

Ez az exponálás előtt és után elzárja a szenzort a fénytől. Amikor megnyomjuk az kioldógombot, a zár kinyílik, és egy rövid ideig a fényt a szenzorra engedi, majd becsukódik. Az az idő, amíg a zár a szenzorra engedi a fényt, a záridő. Ezt hívhatjuk megvilágítási időnek vagy expozíciós időnek is. Ez legtöbbször a másodpercnek csak tört része.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/01_zarido_1.jpg 

Az expozíciós időnek is vannak szabványos értékei. Például: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 másodperc. Az egyes értékek úgy vannak meghatározva, hogy a rövidebb idők felé haladva mindegyik fokozat az előzőhöz képest fele időtartamú.

Az idők jelzését a fényképezőgépen egyszerűsített formában találjuk meg. Az 1/125 másodperc jelzése például: 125. A nagyobb számok ezért rövidebb időket jelölnek. A megvilágítási idő befolyásolja a szenzorra jutó fény mennyiségét és ezzel az expozíciót. Hosszabb idő alatt több fény éri a szenzort, ezért világosabb lesz a kép.

 _adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/01_zarido_2.jpg

Viszonosság

A szenzorra érkező fénymennyiséget a rekesznyílás és a megvilágítási idő változtatásával is befolyásolhatjuk (kivéve vaku használatakor). Ha a rekesznyíláson egy szabványos fokozatnyit szűkítünk, például 4-ről 5,6-ra, feleannyi fényt enged át az objektív, mint előtte. Ha a megvilágítási időt egy fokozattal hosszabbítjuk, például 1/60-ról 1/30 másodpercre, kétszer annyi ideig éri a fény a szenzort. Ebből következik a rekesz és idő viszonyának alaphelyzete.

A lényeg az, hogy ha a rekesznyíláson valahány fokozatnyit szűkítünk, de a záridőt ugyanannyi fokozattal hosszabbítjuk, akkor a két hatás kiegyenlíti egymást. Így az expozíció azonos marad. Ez természetesen visszafelé is érvényes. Ezt nevezzük viszonossági törvénynek.

A rekesznyíláson és a záridőn kívül az expozíciót az ISO érzékenység is befolyásolja. Tehát a gyakorlatban három tényezőt kell összehangolni.Ehhez a témához interaktívan kezelhető illusztrációnk is van. (Ez flash formátumú, ezért mobiltelefonról nem érhető el.)

_adatok/_image/lecke_kepek/01_munka/FLS_viszonos.jpg

 


 

Gyakorlat
Az eddigieket érdemes kipróbálni a fényképezőgépen. Ehhez ki kell kapcsolni az expozíciós automatikákat. Állítsd be az expozíciós üzemmódot manuálisra (M). Az ISO érzékenység se legyen automatikus. Ezt be kell állítani egy fix értékre. Mondjuk a szabadban ISO 100-ra, a szobában ISO 400-ra. Ezek után végy olyan rekesz és idő értéket, amelynél megfelelő lesz a kép expozíciója. Utána ugyanott készíts újabb képeket először csak a rekesz, utána csak a záridő módosításával. Nézd meg, hogyan változik a képek világossága. Próbáld ki a viszonosságot is. Ehhez a rekeszt és a záridőt azonos mértékben, de ellenkező irányban kell módosítani. Jó kísérletezést!A tanfolyam címoldala      <  Előző       Következő >.


Monitorkalibrációs segédábra