A redőnyzár és működése

A redőnyzár

A cserélhető objektíves fényképezőgépekben redőnyzárat találunk. Ez a szenzor síkja előtt helyezkedik el. A redőnyzár egymásra csúszó fémlemezekből, lamellákból áll.  Működése emlékeztet az ablak elé húzott redőnyre. Innen kapta a nevét. Két redőnyből áll. Az egyik az exponálás előtt, a másik pedig utána takarja el a szenzort.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/10_shutter.jpg


A lefutás sebessége

A redőnyök mozgási sebessége egy adott zárszerkezetnél mindig egyforma. Nem függ attól, hogy milyen megvilágítási időt állítottunk be a fényképezőgépen. A hosszabb megvilágítási idők úgy képződnek, hogy lefut az első redőny, és a megfelelő késleltetéssel utána fut a második.
A rövidebb megvilágítási időket úgy képzi a zár, hogy a második redőny még az első leérkezése előtt elindul. Így lényegében a két redőny közötti rés szalad végig a szenzor előtt. A megvilágítási idő változtatásakor a rés szélességét változtatjuk. Minél keskenyebb ez a rés, annál rövidebb ideig éri a fény a szenzor egy adott pontját. A redőnyzárakkal így nagyon rövid megvilágítási idő is képezhető. Ma már egyes gépeken találunk 1/8000, vagy 1/16000 másodperces záridőt is.


A redőnyzár működése (1:30 perc, hangos)

 Vakuszinkron idő

A gépek ismertetőiben az egyik záridő meg van jelölve, mint vakuszinkron idő. A vaku akkor villan el, amikor az első redőny lefutott, elhagyta a képkaput. A szinkronidőnél és a hosszabb időknél ebben a pillanatban a zár teljesen nyitva van. A rövidebb időknél a második redőny az első leérkezésekor már eltakarja a szenzor egy részét. Ezért a villanás nem világítja ki az egész szenzorfelületet. Ez a gond főként a külső, illetve a műtermi vakuberendezéseknél jelentkezik.
A gépekhez gyártott rendszervakuk egy részét rövid záridőkkel is lehet használni. Erről részletesebben a villanókról szóló részben lesz szó.  


A szinkronidő fogalma, jelentősége  (1:20 perc, hangos)


Amit érdemes megjegyezni:

- A korszerű redőnyzárak a szenzor előtt lefutó lamellákból állnak.

- A vakuszinkron idő az a legrövidebb záridő, amelyiknél a első redőny leérkezésekor még nem indul el a második.

-  A vakuszinkron időnél rövidebb záridőknél, a villanók egy része nem világítja ki az egész képkockát. Ezért ilyenkor a szinkronidőt vagy hosszabb időket kell használni.A tanfolyam címoldala      < Előző      Következő >
Monitorkalibrációs segédábra