A digitális képalkotás sémája

Mielőtt a gépek használatának részleteivel foglalkoznánk, jó ha ismerjük a digitális fényképezés rendszerének sémáját. A itt bemutatjuk a digitális kép kialakulásának főbb lépéseit. A folyamatot csak nagyon leegyszerűsített formában jelezzük. A valóságban sokkal több lépcsőben, többféle művelet történik.

A témáról visszaverődő fényt az objektív a szenzorra vetíti. Itt kirajzolódik a motívum képe. A képérzékelő elemi celláiban a rájuk érkező fény erősségével arányos elektromos töltés jön létre. Ezt egy áramkör kiolvassa, és végez egy előzetes feldolgozást. Ez lényegében a jel erősítéséből és analóg zajszűrésből áll. Az erősítés mértéke szabja meg az ISO érzékenységet. Az így keletkezett analóg jellel a következő műveletet az analóg–digitális átalakító végzi. Ez után már számjegyekkel, azaz digitális jellel van dolgunk. Ez a digitális jelfolyam a képfeldolgozó áramkörbe jut. Ez készíti el a kép tulajdonképpeni adatállományát. Az érzékelt kép jellemzői alapján a rendszer utasítást ad az élesség és a megvilágítási értékek beállítására (rekesznyílás, záridő, érzékenység). A kép láthatóvá válhat a fényképezőgép monitorán is. Ha megnyomjuk a kioldógombot, akkor az exponált kép adatai felíródnak a memóriakártyára.  

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/06_rendszere.jpg

 

A szenzorról kiolvasott analóg jelből első lépésben egy nyers digitális állományt készít a rendszer. Ez a RAW-nak (nyers) nevezett fájl. A nyers állomány nagy színmélységgel (színcsatornánként 12-14 bit) tárolja a kép adatait. Lényegében minden olyan információt tartalmaz, amit a szenzor a rá vetített optikai képből kiolvasott. A következő műveletek során az információk egy része elvész. A RAW tulajdonképpen nem kép, nincs színe és nincsenek beállított jellemzői. A RAW állományt egyedül az érzékenység beállítása és az expozíció befolyásolja. A többi képi jellemző a további feldolgozás során adódik hozzá, alakul ki.

 _adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/06_monitor.jpg


JPG

A következő művelet, hogy egy áramkör a RAW állományból szabványos képállományt készítsen. Ez a művelet rendeli a képhez azokat a jellemzőket, amiket beállítottunk a fényképezőgépen. Itt kapja meg a kép a kontrasztját, színegyensúlyát, digitális élesítését, stb. A JPG a digitális fényképezés legelterjedtebb képformátuma. Ezét a digitális fényképezőgépben a rendszer a nyers állományból legtöbbször JPG-t készít. Általában ezt rögzítjük a memóriakártyán. Ez már tartalmazza a vizuális jellemzőket is.

 

A RAW jelentősége

A fényképezőgépek nagy részénél lehetőség van arra, hogy a nyers RAW állományt is felírjuk az adathordozóra. Így megmentjük a kép teljes információtartalmát. Ebből utólag számítógéppel jobb minőségű JPG, vagy más formátumú képet lehet konvertálni, mint amit a fényképezőgép készített. Ezzel különösen a kép expozíciós és színhibáinak korrigálására nyílik nagy lehetőség. A RAW állomány több helyet foglal el az adathordozón, mint a JPG, de számos előnye miatt az igényes fotósok kihasználják ezt a lehetőséget.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/06_egbolt.jpg

 A tanfolyam címoldala       < Előző      Következő > .


Monitorkalibrációs segédábra