Villanófény 3. 

Vaku a gépen

A villanófény használatának legegyszerűbb módja, ha a vaku a fényképezőgépen van és közvetlenül a témára irányul. Ennek a módszernek azonban sok hátránya van, ezért csak akkor tanácsos használni, ha nincs más lehetőség a téma megvilágítására.


_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_gepen.jpg

 

A gépről a témára irányított vaku használatának hátrányai:

- Előnytelen, "lapos" világítás. A tárgyak formája nem érvényesül.

- Erős fénykontraszt, keskeny, sötét árnyékok.

- A fényes felületekben visszacsillan a vaku fénye.

- A különböző távolságban lévő témák nagy megvilágítási különbségeket mutatnak (távolságtörvény).

- Vörös szem effektus: a fény bevilágít a szemfenékre, és ennek vörös színe láthatóvá válik.

 

Gépről levett vaku

Néhány kellemetlen hiba elkerülhető, ha a vakut levesszük a fényképezőgépről és oldalt, kissé távolabb, vagy feljebb helyezzük el. Elsősorban a piros szemek és a visszacsillanások kerülhetők el ezzel az egyszerű módszerrel. A vakut tarthatjuk kinyújtott kezünkben, vagy el lehet helyezni egy külön állványon (ha a szituáció ezt megengedi). Ha a vaku nem a fényképezőgépen van, akkor meg kell oldani a szinkronizálást. Ez vagy szinkronzsinór hosszabbítóval vagy vezeték nélküli módszerrel lehetséges. Ez utóbbira nem minden fényképezőgép alkalmas. Ha nincs a gépben vezeték nélküli szinkronizálási lehetőség, akkor ez külön kiegészítővel oldható meg. Ilyen például a rádiós távkioldó.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_oldalt_A.jpg

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_oldal_B.jpg

Indirekt vakuzás

Indirekt vagy közvetett világításról akkor beszélünk, ha a fényforrás fényét nem közvetlenül a témára irányítjuk. Ezt a világítási módot elsősorban belső térben lehet használni. Ilyenkor a vakut a mennyezetre vagy a falra kell irányítani. A témát az innen visszaverődő szórt fény világítja meg. Ez a fény már nem egy kis pontból érkezik, mint a közvetlen vakuzásnál. A visszavert fény viszonylag nagy felületről éri a motívumot, ami kedvezőbb.
A rendszervakuk ilyenkor is megfelelően vezérlik a vaku fényét. Természetesen csak akkor, ha elég erős a villanás az adott helyen, az adott érzékenységhez.


_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_plafon.jpg

Az indirekt vakuzás előnyei:
- A fény nem a fényképezőgép irányából érkezik, így jobban érvényesül a motívum formája.
- A témát szórt fény éri, ezért nem keletkeznek határozott körvonalú, mély árnyékok.
- Kisebb a világítás erősségének különbsége a közelebbi és a távolabbi témákon.

Hátrány:
- A visszaverődés és a szétszóródás miatt lecsökken a fényenergia. Ezért viszonylag erős vaku szükséges ehhez az üzemmódhoz (lehetőleg 36 feletti vezérszám). A vaku fényének kis energiáját kompenzálhatja a nagyobb ISO érzékenység bhasználata, vagy a nagy fényerejű objektív.
Lényeges, hogy a reflektáló felület fehér vagy szürke legyen. Így nem változik meg a visszavert fény színe. Ha a fal vagy a mennyezet, amire világítunk színes, akkor a kép is elszíneződik.

 
_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_falra.jpg


Világítás több vakuval

Összetettebb, szebb világítást lehet kialakítani két vagy több kisvakuval. Ezek közül az egyik a gépen is lehet. Két villanónál például az erősebb fényt (főfény) az oldalt elhelyezett készülékkel szokták adni, a gyengébb derítőfényt a gépen lévő villanó adja. A fényképezőgépek egy része vezérli mind a két villanót.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30_KetVillano.jpg


Kapcsolódó videók:

Gyerekfotó villanófénnyelGyerekfotózás villanófénnyel (4 perc)
Napfényhatás rossz időbenNapfényhatás rossz időben, vakuval (5 perc)

 Amit érdemes megjegyezni

- A géphez illeszkedő rendszervillanó sokoldalú, automata szolgáltatásokat nyújt.
- A kisvakukat nem csak gyenge fényben, hanem szabadban, az adott fény kiegészítésére is használhatjuk.
- Ha lehetséges, ne irányítsd a gépen lévő vakut közvetlenül a témára. A visszavert fény sokkal szebb.
- Több rendszervakuval összetett világítás is létrehozható, akár automata vezérlés mellett.

 


 

 Rádiós távkioldó

A gépről levett villanó használatát nagyon megkönnyíti és biztonságossá teszi a rádiós távkioldó. Ez két kis készülékből áll. Az adót a fényképezőgép vakupapucsába kell csúsztatni. A villanót a vevőegységgel kapcsoljuk össze. Az ilyen kioldók 50-100 méter távolságon belül biztosítják a vaku elvillantását. Az igényesebb változatok megoldják a villanás fényének TTL, vagy manuális beállítását és egyéb távvezérlési funkciókat is ellátnak. Ilyen például a villanő vetítési szögének beállítása. 

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30T_radios.jpg

 

Fényformálók rendszervakuhoz

A rendszervakukhoz fényformáló előtéteket is gyártanak. Ezek segítségével a kisvakuk világítási lehetőségei kibővíthetők. A legegyszerűbb fényformáló eszközök a fényképezőgépen lévő villanóhoz használhatók. Ilyen például a különböző diffúzorok. Ezek, ha nem is jelentősen, de lágyabbá teszik a fényt. Komolyabb hatásuk van a villanóra helyezhető mini szoftboxoknak. Ezek a közvetlen vakuzás fényét lágyítják.

Ha a villanó nem a fényképezőgépen van, akkor már ernyővel vagy nagyobb szofboxal is kiegészíthetjük. Mindez több villanóval kombinálva a műtermi stúdióvakukhoz hasonló világítás kialakítására is alkalmas.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol_B/30T_fomalok.jpg

 A tanfolyam címoldala      < Előző      Következő >-


Monitorkalibrációs segédábra