A hosszú záridők gyakorlata

Hasznos bemozdulás

Bemozdulásos életlenséget a mozgásban lévő téma is okozhat a képen. Ennek mértéke alapvetően a mozgás sebességétől, irányától és a megvilágítási időtől függ. Gyors mozgások fényképezésénél, például sportfotónál, ha nem akarunk bemozdulást, akkor rövid megvilágítási időt kell használni. Ez 1/1000 másodperc vagy még rövidebb.

Jobban érzékelteti a mozgást az a kép, amelyen a téma vagy egyes részei bemozdulnak.

 _adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/09_Koln-0441.jpg          


Elhúzott háttér
Az egyirányú mozgás az "elhúzott" háttérrel a leglátványosabb. Ehhez már az exponálás előtt és közben is követni kell a mozgó témát a fényképezőgéppel. Célszerű teleobjektívvel nagyobb távolságból dolgozni és a mozgás irányára merőlegesen nézni a témát. Az ilyenkor szokásos megvilágítási idők a mozgás sebességétől függően: 1/30, 1/60 vagy 1/125 s.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/09_Gokart.jpg

 


Nagyon hosszú megvilágítási idővel különleges képhatásokat is létrehozhatunk.

_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/08_erzsebet.jpg

 

A tükör felcsapása
A nemkívánatos bemozdulás elkerülését a megfelelő konstrukciójú fényképezőgép váz is segítheti. Általános tapasztalat, hogy a kisebb súlyú gépek könnyebben bemozdulnak. A nehezebb gépvázaknak nagyobb a fizikai tehetetlenségi nyomatékuk, ezért ezeknél a kritikus 1/30-1/8 megvilágítási időknél kézből kisebb a bemozdulás veszélye.

A tükörreflexes gépeknél a zár nyitása előtt a tükör felcsapódik. Ez meglöki a gépet, ami kis mértékű vibrációt okoz. A tükör felcsapódásából eredő vibráció még az állványra helyezett fényképezőgépnél is gondot jelenthet. Ezért legtöbb fényképezőgépen találunk olyan megoldást, amely lehetővé teszi a tükörnek a zárkioldástól független felcsapását (mirror lock up). Ez nagyon hasznos azoknak, akik gyakran dolgoznak hosszú megvilágítási idővel állványról.

 _adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/09_mirrror.jpg
A tükör felcsapásának engedélyezése a menüben

Legtöbb fényképezőgépnél ezt a funkciót a menüben lehet aktiválni. Ez után kétszer kell megnyomni a kioldógombot. Az első nyomásnál felcsapódik a tükör, de nem nyit ki a zár. A második nyomásnál exponál a gép. Ez után a tükör is visszatér a kiinduló helyzetbe.

Van olyan megoldás is, hogy csak egyszer kell megnyomni a kioldógombot. Ennél felcsapódik a tükör és 2 másodperc késleltetés után nyit ki a zárszerkezet. Közben megszűnik a tükör által okozott vibráció.

 

A videó a tükörfelcsapás jelentőségét mutatja be (1:15 p, hangos) 

 

B idő

Legtöbb fényképezőgép beállítható „B” (bulb) időre is. Ebben az esetben elméletileg addig van nyitva a zár, amíg nyomjuk a kioldógombot. A gyakorlatban a digitális fényképezőgépeknél ennek hossza korlátozott. Legtöbbször csak egy, vagy néhány perc. Régebben a filmes gépeknél ez ténylegesen korlátlan időhossz volt. 


_adatok/_image/lecke_kepek/02_az_alapoktol/09_B-ido.jpg A tanfolyam címoldala      < Előző       Következő >-


Monitorkalibrációs segédábra